Ciężko mi napisać faktyczną ilość węglowodanów, bo nie wiem czy mam wyliczyć ich ilość na 2600 kcal czy 2300 kcal. Planowałem podział makroskładników tak : Białko 2,2g / kg mc Tłuszcze 1,1 kg mc Węgle - reszta ( 5g pod ilość 2600 kcal) dla 2600 kcal jest to odpowiednio 147,4g Białka, 336,8g węglowodandów i 73,7g tłuszczy)
To, co na co dzień spożywamy, czyli nasza dieta jest tym, co może przyczynić się do poprawy naszego zdrowia i sylwetki, jak i na odwrót. Źle dobrana może spowodować brak efektów, a nawet poważne problemy zdrowotne. Niestety wygląda na to, że głodówka w postaci 1200 kcal, którą sobie urządziłaś, jest prostą drogą do niedoczynności tarczycy i [...]
[...] Ci powie kiedy przesadzasz z bialkiem. jak beda wzdecia, bedzie bolal cie brzuch, stolec bedzie konsystencji zupy pomidorowej%-) to znak, ze enzymy sobie nie radza z taka iloscia bialka w jednej porjci i trzeba to zmienic. Ja na masie podchodizlem do okolo 450 g bialka dziennie i tez robilem to stopniowo i wszystko bylo ok, ale podbijalem male [...]
Koktajle domowej roboty to bardzo fajny pomysł na lekki i szybki posiłek. Zwłaszcza jeśli niekoniecznie dopisuje nam apetyt na tradycyjne dania złożone z mięsa, ryżu czy kaszy oraz warzyw. Najłatwiej takie koktajle zrobić z owoców jednak nie będzie to wówczas w pełni zbilansowany posiłek. Owoce to węglowodany a docelowo chcemy by nasz posiłek [...]
Problemy trawienne to jedna z częściej występujących dolegliwości związanych z naszym odżywianiem. To właśnie ono ma wpływ na to, jak funkcjonuje nasz układ trawienny. Problem jednak nie jest taki prosty, jaki się wydaje. Istnieje bowiem duża grupa produktów, które mogą powodować wzdęcia, gazy, czy bóle brzucha. Warto więc przeanalizować naszą [...]
Wartość energetyczna to ilość energii w danym produkcie jaką organizm może przyswoić przez trawienie. Wartość energetyczna wyrażana jest w kilokaloriach (kcal) i kilodżulach (kJ). Wszystkie składniki pokarmowe, zarówno białka, węglowodany, tłuszcze, jak i alkohol, zawierają kalorie. Białka dostarczają 4kcal/gram Białka to podstawowy budulec [...]
Ludzie często mają różnego rodzaju pytania, które ich trapią i nie pozwalają skupić się na danej czynności, nie wiedząc o niej pewnych podstaw. Szczególnie ma to miejsce, gdy chcemy coś przeliczyć w różnych jednostkach. Jest tego tyle, że nie każdy potrafi przeliczać różnego rodzaju jednostki. Podobnie jest w Twoim przypadku. Zanim wyjaśnimy to, [...]
z książki Tombaka : MLECZNY „NAŁÓG" Żaden ssak na świecie (oprócz człowieka), będąc dorosłym już osobnikiem nie spożywa mleka. Tak urządziła to natura. Jeśli chodzi o koty, to my ludzie, nauczyliśmy je pić mleko. Koty, które go nie piją żyją dwa razy dłużej (co zostało udowodnione przez naukę). Obecnie mleko zostało zastąpione [...]
Żywienie w sporcie nie jest wcale takie ciężkie, jak większości osób się wydaje. Wystarczy poznać pewne podstawy, aby później trzymać się rozpiski i kontrolować efekty w postaci zmian obwodów ciała. Bez wątpienia kalorie, jakie spożywamy w ciągu dnia, a nawet w perspektywie tygodnia, mają istotne znaczenie w tym, jakie osiągniemy efekty. Ilość ich [...]
2300 kcal - ok. W takim wypadku jakie proporcje białka, tłuszczy i węglowodanów? Gdybym miała jeść 2g białka na 1kg masy to musiałabym jeść ponad 200g białka (dla mnie to ilość nie do przejedzenia w ciągu dnia) czy zgodnie z wypowiedzią Paatik: "Osoby ze znaczną nadwaga nie powinny używać w tego typu wzorach swojej wagi aktualnej tylko zdrową, [...]
Wątpliwości związane w miarą produktów pojawiają się często. Szczególnie u osób, które w podstawówce lub liceum nie uważały na zajęciach fizyki, a takie podstawy zdecydowanie warto znać. Ilość, czyli masa danej substancji mierzona jest zawsze w gramach. Z kolei jej objętość w mililitrach. Z tego też względu ilość masy danej substancji nigdy nie [...]
Płatki owsiane Płatki owsiane powstają z owsa. Owies należy do stosunkowo młodych roślin uprawnych. Do Europy przywędrował razem z pszenicą z Azji . Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża. Właściwości odżywcze płatków owsianych Płatki owsiane są źródłem złożonych węglowodanów- głównie skrobi, znajdziemy w nich również [...]
Banan, oprócz tego, że jest jednym z najsłodszych i najbardziej kalorycznych owoców, posiada szereg innych ciekawych i niezwykle cennych właściwości. Ze 100 gramami tego owocu dostarczymy ok. 100 kcal, z czego ponad 20g to węglowodany, ok. 3g błonnika, ponad 1g białka i śladowe ilości tłuszczu - ok. 0,5g. Oprócz wysokiej gęstości energetycznej, [...]
Żeby redukcja przebiegała pomyślnie trzeba wziąć pod uwagę wiele aspektów. W pierwszej kolejności są to dieta i trening. Nasuwa się pytanie na jakiej zasadzie uznałeś, że 1000 kcal dziennie będzie dla Ciebie odpowiednie? Częstym błędem podczas redukcji jest szokowanie organizmu i zabieranie mu gwałtownie pożywienia. Początkowo są może efekty, ale [...]
Skrzyknęłyście się wszystkie by bronić Synthy jako białka redukcyjnego a mi wcale nie chodziło o to, że ta większa ilość węgli i tłuszczy uniemożliwi/utrudni redukcję, ale o to, że akurat odżywkę białkową kupuję dla białka; tłuszcze i węglowodany chętniej, bo dużo smaczniej (często), łatwiej i taniej(!), spożyję w produktach naturalnych. Wrzucę [...]
Aby redukcja przyniosła zadowalające nas rezultaty niezbędna jest odpowiednia dieta, uwzględniająca deficyt kaloryczny na poziomie 15-20% dziennego zapotrzebowania, a także odpowiednio ukierunkowany trening, jak również suplementacja. /SFD/2016/12/1/60ae4a01e0d5487aa7d4907e27e82fb9.jpg 1. Wyznaczanie dziennego zapotrzebowanie na energię 2. Ile [...]
Insulina to najbardziej anaboliczny hormon peptydowych naszego organizmu. Ma ona działanie ogólnoustrojowe odgrywające zasadniczą rolę w metabolizmie głównie węglowodanów, ale również białek i tłuszczów. Produkowana jest ona przez komórki beta wysepek Langerhansa trzustki. Największym bodźcem do wytwarzania insuliny jest po posiłkowe zwiększenie [...]
SHBG jest akronimem (skrótowcem, jak FBI, CSI czy CBA) utworzonym od nazwy białka, które krąży we krwi. Nazwa SHBG oznacza białko wiążące hormony płciowe (z ang. sex hormone binding globulin). Tradycyjna rola przypisana SHBG jest raczej dość przyziemna. Według utartych poglądów, to białko jest produkowane w wątrobie, wydzielane do krwiobiegu i [...]
[...] pozwala zminimalizować niekorzystny efekt działania cukrów ( co sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej), ale ma również pewne minusy. Zastapienie węglowdanów równa iloscia białek jest dosyc trudne w praktyce ( tutaj na szczeście mozna sobie dopomóc odżywkami). Dieta tego typu prowadzi także do uszczuplenia zasobów glikogenu i sprzyja [...]